Inteligența artificială o realitate cu noile procesoare quantum

Distribuiți pe:

Inteligența artificială e pe cale să se dezvolte extraordinar de mult in perioada următoare, pe măsură ce sistemele de calcul cognitive precum Watson de la IBM , sunt echipate cu procesoare quantum de ultimă generație.

Cel puțin, asta este ceea ce C-level executivii de la IBM cred cu tărie.

Rob High, chief technology officer pentru IBM Watson, a recunoscut la conferința Hello Tomorrow, ținută la Paris, că procesarea cuantică și procesarea cognitivă sunt strâns legate intre ele de o sinergie naturală, și că acesta este următorul pas in dezvoltarea inteligenței artificiale.

De asemenea, el a afirmat, că speră să vadă proiectul Watson rulând pe un calculator quantum in viitorul apropiat.

Este bine de știut că, procesoarele cuantice folosesc biți cuantici in procesul de calcul si comunicare digitală. Mai simplu spus acesta poate procesa mai multă informație in același timp (un bit este și 0 și 1 in același timp) in defavoarea procesoarelor clasici care pot procesa fiecare bit in parte (un bit poate fi numai 0 sau numai 1 odata).

IBM continuă să il folosească pe Watson in sectoare precum medicină si analiza datelor.

High a declarat: „Aș dori să văd quantum Watson. Echipa de cercetare lucrează la o nouă generație de computare. Nu pot spune un numar exact, dar, [quantum Watson] ar fi cu o magnitudine mai  puternic decât sistemele care sunt folosite in prezent. Pe langă faptul că procesarea cuantică și procesarea cognitivă se despart rapid de formele clasice de procesare a informației, cea mai mare sinergie stă în conștientizarea  faptului că strategiile  de gandire ale unui calculator cognitiv,  vor avea nevoie de o putere din ce în ce mai mare, pentru a putea eficientiza arhitecturile de procesare. ”

Nu există nici o declarație oficială, cum că IBM va integra in Watson un calculator quantic.

Totuși, IBM a dezvăluit un chip superconductor, care  prezintă o metodă cheie in construcția unui sistem de calcul cuantic. Acest chip este de asemenea primul care a integrat qubiți într-o grilă cu 2 dimensiuni.

Pe langă IBM, mai există și alte organizații care se folosesc de Calculatoare Quantum, cum ar fi CIA, NASA sau Google.

Nu e de mirare că Anglia a demarat un amplu program de finantare, sub numele National Quantum Technology Programme, pentru dezvoltarea tehnologiei quantum.


Sursa: Piața Digitală

Comentarii Facebook

One thought on “Inteligența artificială o realitate cu noile procesoare quantum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *