Grup de cercetători a descoperă metoda prin care să transforme chiștoacele de țigară in supercapacitori

Distribuiți pe:

Chiștoacele de țigari reprezintă una din cele mai comune poluante găsite pe Pamânt. 5.6 trilioane de chiștoace sunt aruncate în fiecare an. Acestea au nevoie de aproximativ 3 ani pentru a se descompune, deci a început sa devină o problema reală modul în care scăpăm de acestea.

Din fericire, un grup de cercetători din Korea de Sud, s-au gândit la un mod genial prin care să ne descotorosim de acestea.

Majoritatea țigărilor conțin filtre făcute din fibre de acetat de celuloză sintetică. Prin procedeul simplu de piroliză, cercetătorii au reușit să le transforme în supercapacitori pe bază de carbon. Piroliza este procesul prin care un material  este ars pentru a fi descompus. Când filtrele au fost arse în prezența nitrogenului, acestea s-au tranformat din gunoi toxic in supercapacitori pe bază de carbon.

Materialul a fost testat prin aplicarea lui într-un electrod, într-un sistem cu 3 electrozi. Rezultatele  au arătat o capacitate de a inmagazina o energie mult mai mare față de capacitoarele pe bază de grafen sau nano-tuburi de carbon.

Aceste rezultate pot fi numite de unii ca reprezentând o parte esențială din revoluția electronicii. Acest nou material va înlocui încet dar sigur  conductorii, capacitorii si chip-urile pe baza de silicon cu cele noi facute din carbon. Deși au oamenii de știință au demonstrat că acest nou material, obținut prin piroliza chiștoacelor de țigarii, este mai potrivit pentru construcția cipurilor semiconductori, fiind mult mai performante în fața celor construite pe baza de silicon, acestea înca nu sunt folosite la fel de mult ca si cele din silicon.

Aceasta tehnologie este incă la început, însă în orice caz, această noua descoperire, ar trebui sărbătorită ca și un câștig în lupta cu poluarea, cu toate că ar da o scuză in plus fumătorilor pentru a nu se lăsa de obiceiul urât al fumatului.


Sursa: Piața Digitală

Comentarii Facebook

2 thoughts on “Grup de cercetători a descoperă metoda prin care să transforme chiștoacele de țigară in supercapacitori

 • 5 martie 2016 at 16:16
  Permalink

  chiar e posibil asa cevaa?

  Reply
 • 13 martie 2016 at 7:49
  Permalink

  Foarte mul?i oameni sunt convin?i ca exista mesaje subliminale n reclamele TV. Ce spun nsa oamenii de ?tiin?a?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *