Savanţii învaţă roboţii să simtă durerea

Distribuiți pe:

Deja exista roboţi care pot merge sau vorbi exact ca  oamenii, dar mai nou cercetătorii încearcă să le mai ofere o calitate umană – abilitatea de a putea simţi durere.

Cercetătorii din spatele acestei idei consideră că oferindule sensibilitate la durere roboţilor îi va ajuta la dezvoltare şi anume să fie mai precauţi atât în raport cu ei cât şi în raport cu oamenii alături de care lucrează.

„Durerea este un sistem care ne protejează. Când ne depărtăm de o sursă de durere, acest lucru ne ajută să nu ne rănim”,a  declarat un membur al echipei, Johannes Kuehn, de la Universitatea Leibniz din Hanovra (Germania).

În urma acestei idei, Kuehn şi colegul lui Sami Haddadin au ănceput dezvoltarea unui sistem pe care acestia îl numesc  „sistem nervos artificial robotic”.

robot-durere
Sursa foto: Youtube

Pentru ca sistemul să funcţioneze, trebuie să fie capabil atât să identifice sursele senzoriale de durere (cum ar fi o flacără sau un cuţit) şi să-şi dea seama ce trebuie să facă cu privire la această sursă (o acţiune sau un reflex adecvat). Echipa foloseşte sistemul nervos uman ca sursă de inspiraţie.

Cei doi au testat unele idei, folosind un braţ robotic cu un senzor de deget, care poate detecta presiunea şi temperatura. Acesta foloseşte un plasture de ţesut modelat pe pielea umană pentru a înţelege cât de multă durere ar fi simţit şi, prin urmare, ce măsuri să ia.

”Păstrarea condiţiilor de siguranţă pentru oameni este la fel de important, mai ales că în următorii ani vom vedea probabil mai mulţi roboţi care vor funcţiona alături de lucrătorii umani. Iar dacă un robot va fi învăţat să recunoască şi să reacţioneze la durere, acest lucru va putea avertiza pe toţi din jurul lui”, afirmă Kuehn şi Haddadin.

”Să înveţi un robot, este unul dintre cele mai dificile lucruri, dar este fundamental, deoarece acesta îi va face mai inteligenţi. Învăţarea implică încercare şi eroare”, a explicat expertul în robotică Fumiya Iida, de la Universitatea Cambridge (Marea Britanie).

Munca echipei lui Kuehn şi Haddadin este încă în curs de desfăşurare, dar cei doi au prezentat o lucrare despre experimentele lor la IEEE International Conference privind Robotica şi Automatizarea (ICRA) din Stockholm, Suedia.


Sursa: Science Alert

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *