Cea mai mare centrală solară de pe pământ va putea produce în curând energie pentru 1milion de case
Cu siguranță, energia solară nu este soluția potrivită pentru orice loc de pe planetă, dar, pentru regiunile constituite din suprafețe întinse de deșert arid , acestea reprezintă cea mai bună soluție posibilă și poate produce o cantitate foarte mare de energie.
Un exemplu în acest sens îl reprezintă centrala Nor Concentrated Solar Power, care tocmai a fost pornită în Maroc, și care a fost proiectată să producă destulă energie pentru 1.1 milioane de persoane până în 2018.
Complexul folosește energie solară concentrată, ce poate fi stocată pentru a fi folosită mai tarziu, spre exemplu, pe perioada nopții sau în zilele mai înorate.
Spre deosebire de centralele solare cu care suntem oarecum obișnuiți, această centrală foloseste, în locul panourilor solare, un sistem de oglinzi care concentrează razele solare intr-un singur punct. Energia solară este transformată astfel in căldură, iar mai departe centrala funcționează pe aproximativ aceleași principii ca si o centrală termică.
În momentul de față, această centrală, are o capacitate de 160 MW (megawatt), dar în doi ani, autoritățile se asteaptă să ajungă la capacitatea de 500 MW, destul pentru a asigura energia necesara a 1.1 milioane de persoane. Se estimează că această centrală va reduce emisile de dioxid de carbon cu peste 770.000 de tone pe an, ceea ce ar conduce mai departe la o reducere estimată de aproximativ 17,5 milioane de tone de carbon emis in aer in următorii 25 de ani.
Acesta este un proiect foarte important pentru Maroc, ținând cont că în momentul de față 97% din energia țării vine din combustibili fosili, aceștia fiind la rândul lor veniți din import.
Cu acces la desertul Sahara în partea de sud a țări, e logic ca Marocul să profite din plin de suprafață mare de teren însorit pentru a construi prima – cea mai mare centrală solară a planetei.
Oficialii din Moroco au declarat că țelul acestei țări este de a avea un minim de 42% din energia consumată de cetățeni, asigurat de resurse regenerabile pana in anul 2020.
Sursa: Piața Digitală
Comentarii Facebook