AlphaGO a câstigat premiul de 1 milion de dolari

Distribuiți pe:

Astăzi, s-a jucat la Seul în Koreea de Sud ultimul din cele 5 meciuri între un program de calculator creeat de Compania britanică  Deep Mind-cumpărată de Google în 2014, și actualul multiplu campion mondial la GO – Lee Sedol (Nivel Profesionist 9 Dan-18 titluri mondiale în palmares) jucător considerat unul dintre cei mai mari din istorie. Premiul de 1 milion de dolari a fost câștigat de AlphaGo, după ce a învins cu scorul de 5-1.

Vă gândiți probabil ca nu este ceva atât de surprinzător și ca va amintiți și voi cum, încă din 1997 când un calculator IBM (Deep Blue) l-a învins pe Garry Kasparov la șah, calculatoarele pot învinge oamenii cu mare ușurință la jocurile minții. Cu atât mai mult cu cât a crescut și viteza de procesare. Dacă mai asociezi și cu faptul ca mai ții tu minte cum mutai boții de Counter la „hard” și te băteau fără drept de apel pe calculatorul de acasă, știrea chiar că nu ar mai surprinde pe nimeni.

Și totuși, nimeni nu se aștepta, cu atât mai puțin Lee Sedol, la scorul acesta:4-1 în favoarea inteligenței artificiale.

Am urmărit cu interes subiectul încă din momentul în care Alpha GO l-a învins în octombrie 2015 pe campionul european Fan Hui ( Profesionist 2 Dan). La acea vreme, Fan descria programul ca fiind „foarte puternic și foarte stabil, părea un zid. Stiu ca Alpha Go e un computer, dar dacă nu mi-ar fi spus nimeni, poate aș fi crezut că jucatorul e puțin ciudat, dar un jucator foarte puternic, o persoană reală, oricum.”

Era prima dată când un program de GO invingea un jucător profesionist fară pietre avantaj. Până atunci, cele mai puternice programe Go, care foloseau inteligența artificială, abia atingeau un nivel de Amator 5 Dan și nu reușeau sa învingă un jucator profesionist fara avantaj. În 2012, programul de GO – Zen care rula pe un cluster de 4 PC-uri l-a învins pe jucatorul profesionist Masaki Taemiya (Profesionist 9 Dan) cu un avantaj de 4 pietre. In 2013 , Crazy Stone l-a învins pe Yoshio Ishida (Profesionist 9 Dan) cu un avantaj de 4 pietre.

Această versiune a lui AlphaGo a folosit 1920 de procesoare și 280 plăci video. Gândiți-vă că sunt mai multe mișcări posibile decât atomi in universul observabil. Și totuși, nu forța brută este cea care a ajutat la câștigarea meciului. Practic, programul a învățat sa joace GO aplicând un algoritm care îl ajuta sa înțeleagă diferite pattern-uri din joc, să planifice mișcări pe termen lung sau să ia decizii.
Jocul este atât de complex încât este o filosofie în sine iar mișcarile jocului pe tabla de GO au nume și sunt analizate în cadrul întâlnirilor dintre jucătorii de Ho sau ca sesiuni de pregătire,în timp ce măiestria jucătorilor duce astfel jocul la rang de artă.

Dacă inițial nimeni nu se aștepta la infrângerea campionului mondial de GO, mai apoi, victoria „de onoare” din meciul al 4-lea a readus in prim plan dificultatea jocului și emoția pe care au trait-o jucătorii profesioniști și amatori din toată lumea, în timpul meciurilor și după ce meciurile s-au terminat.

Au fost comentarii in genul „Ăsta este Skynet” sau „mai exista speranță”, referindu-se la meciul câștigat. Însă, un comentariu mi-a plăcut in mod deosebit, referindu-se la mutarea 78, numită „mutarea divină” sau „Mâna lui Dumnezeu” ce i-a adus victoria lui Lee Sedol:”Sunt atât de bucuros că s-a întamplat asta in timpul vieții mele și ca trăiesc să văd asta! Am văzut de 2 ori „kami no itte”, mutarea divină, pe tabla de GO – prima dată facută de un computer si astăzi de Lee Sedol. Simt că am avut privilegiul să îl văd pe Leonardo cum pictează Mona Lisa în fața ochilor mei.”

Tot astăzi, Asociația de Go din Koreea – Baduk Association, a anunțat că va certifica AlphaGo oferindu-i gradul de Profesionist 9 Dan. În mod normal, pentru a deveni profesionist, un jucător de GO trebuie să treacă prin mai multe etape de certificare GO. Dar „AlphaGo și-a dovedit deja valoarea învingându-l pe Lee Sedol” spune Hong Seok-hyun președintele asociației de Go din Koreea.

După toate aceste jocuri caștigate, putem afirma că AlphaGo este cel mai puternic jucător de Go din lume, deși încă mai poate fi învins de marii maeștri ai jocului de GO.


VIA: Piața Digitală

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *