Un tânăr francez a inventat o frunză sintetică ce produce oxigen

Distribuiți pe:

Tehnologia pare a avea propriile metode de a infuza viață în lucrurile pe care oamenii le credeau odată moarte. Julian Melchiorri este omul care vă poate confirma această observație. Proaspăt absolvent al Colegiului Roial de Arta, Julian a reușit să creeze o frunză de mătase capabilă de a produce oxigen. Imaginați-vă cât de folositoare este această descoperire pentru planetă și aerul din ce în ce mai poluat al orașelor, dar și pentru viitoarele călătorii în spațiu.

Această frunză sintetică este rezultatul cercetărilor susținute într-un laborator pentru mătase din cadrul Universității Tufts, o universitate de cercetare, privată, din orașul Medford, al statului American Massachusetts.

Un mix de cloroplaste, împreună cu o proteină extrasă din mătase – au fost folosite pentru crearea acestei frunze. Hrănită cu destulă apă și lumină, aceasta se comportă exact ca și o frunză obișnuită, respirând – purifică aerul și crează oxigen. Julian susține, de asemenea, că frunza sintetică pe care a creat-o este foarte ușoară și foarte eficientă din punct de vedere energetic. Aceasta are nevoie doar de apă și lumină pentru a produce oxigen, spre deosebire de plantele naturale, care necesită si un aport de zahar pentru a realiza acest lucru.

Frunza sintetică scapă de necesarul de zahăr datorită lipsei tulpinilor, radăcinilor sau fructelor plantei, aceasta fiind creată pentru a se autosusține numai cu un aport de apă si lumină, scapând de nevoia de extrahrană pentru celelalte componente ale plantei, care în acest caz lipsesc.

Ideea din spatele acestei realizări era crearea unui abajur pentru sistemele de iluminat care să produca în același timp oxigen. Frunza eco a întrecut așteptările creatorilor ei, aceștia gândindu-se acum la nenumărate metode prin care aceasta ar putea fi folosită, spre exemplu ca și panouri pentru placarea clădirilor sau sisteme complexe pentru purificarea aerului din orașe.

Aceștia se gândesc, de asemenea, la o colaborare cu N.A.S.A., frunza sintetică reprezentând o solutie optimă pentru filtrarea aerului și crearea oxigenului în stațiile spațiale.


VIA: Piața Digitală

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *