Un material atât de negru încât nu poate fi văzut
Nu foarte multă lume a avut norocul de a se uita la cer printr-un telescop ultra-performant și să aiba ocazia de a vedea o gaură neagră. Însă cei care au avut ocazia pot afirma că nu o poți vedea în adevăratul sens al cuvântului. Orice trece prin orizontul acesteia este pur și simplu absorbit în interiorul ei, inclusiv lumina. Singura semnătură lasată de o gaura neagră o reprezintă distorsiuni ale luminii. Nu există nici un material pe Pământ care poate egala puterea de absorbție a luminii, pe care o gaură neagră o are dar, in mod clar, astăzi avem unul care se aproprie foarte mult de aceasta.
Materialul se numește Vantablack. Este un material nou creat de Surrey NanoSystems, o companie britanică de nanoelectronice. Materialul ese incredibil de negru – uitându-te la Vantablack, e ca și cum ai privii intr-o fântână sau în centrul unei găuri negre. Materialul absoarbe atât de bine lumina incât doar un procent de 0.0035 % din lumina care cade asupra acestuia este reflectată înapoi.
Materialul a fost construit din nanotuburi de Carbon, care au un diametru mai mic decât cel al unui fir de păr. Nanotuburile de Carbon au atras atenția cercetătorilor datorita proprietăților extraordinare deținute de către acestea (cum ar fi rezistența foarte mare la rupere și greutatea foarte scăzută) și care aparent sunt în continuare dotate cu un numar de proprietați încă nedescoperite.
Aplicațiile materialului Vantablack includ calibrarea camerelor telescoapelor care țintesc către centrul universului (prin crearea unui nou prag de cât de negru poate fi un material ). Materialul are de 10 ori rezistența elastică a oțelului și de 7 ori conductivitatea termică a cuprului (Cu).
VIA: Piața Digitală
Comentarii Facebook