Roboţii ameninţă piaţa muncii din viitor

Distribuiți pe:

Era digitală vine cu provocări pentru economie şi piaţa muncii.

Cum te-ai simţi dacã ai fi servit de un robot chelner?

Într-un restaurant din China exact asta se întâmplã, chelnerul uman fiind înlocuit de un robot de numai 140 cm.

Cu  ajutorul unei baterii, timp de 8 ore, un robot are puterea de a servi, într-un restaurant din Shenyang – capitala provinciei Liaoning din China.

Robotul aduce clienților mancarea şi bãutura, iar datoritã unui mix de senzori el reuşeşte sã facă acest lucru fară a vărsa nimic.

Robotul chelner este perfect pentru proprietarii de restaurante, dar nu şi pentru persoanele care îşi caută de muncã în acest domeniu.

Din fericire, experţii în tehnologie, preconizează cã va mai dura destul de mult pânã ce roboţii vor înlocui în totalitate chelnerii umani.

În ianuarie, World Economic Forum (Forumul Economic al Lumii) a estimat cã 7.1 milioane de joburi pot fi pierdute în viitor datoritã progreselor tehnologice.

Chiar şi joburile cu funcţie de conducere sau din top management sunt ameninţate, nu de roboţi, ci de inteligenţa artificialã.

Părerea domnului Skilton, care a petrecut 30 de ani ca şi consultant strategic IT, este cã inteligenţa artificialã ar putea prelua joburi complexe precum cele de management. Cândva de neconceput ca un PC să activeze în acest sector, acum, aceste locuri de muncă pot fi destinate calculatoarelor, datoritã progreselor din cercetarea inteligenţii artificiale şi a progresului rapid al supercalculatoarelor quantum, proiectate sã ruleze un astfel de creier artificial(mult mai puternic în comparație cu cel uman).

Acesta mai este de pãrere cã, încã de pe acum, ar trebui luate măsuri pentru a ne asigura cã robotii vor fi un ajutor şi nu o piedicã pentru forţa de muncã. Am putea creea de pe acum o legislatie care sã controleze acest fenomen. În acest mod, chiar dacă marile companii vor profita de puterea roboţilor, ne-am putea asigura cã roboţii nu vor distruge locurile de muncã pentru omenire.


Sursa: Piața Digitală

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *