Oamenii de știință inversează simptomele autismului cu ajutorul șoarecilor

Distribuiți pe:

Cercetărtorii și-au dat seama cum sa inverseze simptomele autismului la șoareci, prin activarea unei noi gene, la fel de simplu ca și apăsarea unui buton.

Cu toate că tehnica e departe de a fi testată pe oameni, rezultatele produc speranta că o abordare similară poate conduce la eliminarea celor mai multe simptome de frustrare specifică oamenilor diagnosticati cu autism, indiferent de vârsta lor.

Oamenii de stiință au proiectat șoareci care urmau să se nască fară gena numită Shank3, gena care lipsește la un procent de 1% din totalitatea pacienților diagnosticați cu autism.

Cercetătorii au petrecut zeci de ani încercând să descurce labirintul genelor care a contribuit de fapt la grupul tulburărilor neurogenerative cunocute sub denumirea de autism, acestea devenind de aproximativ zece ori mai frecvente în ultimii patruzeci de ani.

Cand Feng si echipa sa de cercetători au proiectat șoarecii făra Shank3, aceștia au descoperit că celulele nervoase ale șoarecilor nu au evoluat in mod corespunzător, în special într-o zonă a creierului caracterizată ca fiind striată, care era implicată in sistemul de recompensare al creierului.

De asemenea, acești șoareci au arătat comportamente caracteristice în concordanță cu cele cuprinse in spectrul tulburarilor specifice autismului, precum anxietatea, repetări compulsive a sarcinilor, evitarea socială.

Odată ce echipa de cercetători a apelat la această genă, din nou, la șoarecii cu vârsta curpinsă între două și 4,5 luni, au observat că, unele dintre comportamentele mai sus menționate, au fost dramatic schimbate – șoarecii au inceput să interacționeze între ei mai mult, și au dat dovadă de o manipulare psihologică mai putin repetitivă.

Oamenii de stiință au fost capabili de a comuta gena, pur si simplu prin administrarea șoarecilor a unei doze de medicament specifice tratării cancerului la sân.

La nivel celular, cercetătorii au observat că a existat o crestere a numarului de țepi dendritici – micile ramuri pe care neuronii le folosesc pentru a comunica cu ceilalți.

Cu toate că unele dintre simptome au fost eliminate la șoarecii adulți, ei au continuat să se lupte cu probleme de anxietate și de coordonare motorie.

Echipa de cercetători încearcă acum să inteleagă mai bine când se întâmplă acest lucru , în speranța de a înțelege cum să inverseze simptomele autismului într-o gamă mai mare de indivizi, nu doar la cei 1% cărora le lipsește Shank3.

O mulțime de căi genetice implicate în dezvoltarea autismului sunt cunoscute ca fiind similare, devenind interesant să ne gândim că putem fi capabili de a utiliza o abordare similară pentru a ajuta persoanele cu autism în gestionarea simptomelor lor.

‘’Mai mult decât atât, Fang demonstează că restabilirea funcției Shank3, inversează simptomele autismului la șoarecii adulți, sugerând că terapia genică se poate dovedi, în cele din urmă, ca un tratament eficient pentru această boală.’’


Sursa: Piața Digitală

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *