6 roboți de 100g pot trage o masină de 2 tone

Distribuiți pe:

Un învățat antic, Arhimede, spunea acum 2000 de ani că ar putea mișca lumea dacă ar avea o pârghie. Cu siguranță chiar și el ar putea fi surprins să afle că o echipă de 6 microroboți, fiecare a 100 de grame pot să tragă o mașină de 2 tone!

O echipă de cercetători britanici ai Universității Standford (Biomimetics and Dexterous Manipulation Laboratory) a explorat limitele fricțiunii și au creeat mici roboți capabili să tragă de mii de ori greutatea lor sau șopârle mecanice ce pot urca pe suprafețe verticale. Articolul a fost făcut public în Robotics and Automation Letter.

S-au inspirat din lumea furnicilor, care lucrează in echipă pentru a muta obiecte mult mai grele decât ele. Cercetătorii au observat că dacă furnicile iși sincronizează mișcările și forța, acțiunile lor sunt cu adevărat uimitoare. Practic, secretul furnicilor constă în faptul că reușesc să se sincronizeze și să își folosească fiecare, simultan, 3 dintre picioare. Secretul roboților, este un adeziv special, inspirat din natură de modul in care șopârlele Gecko se cațără pe pereți sau în copaci.

In acest caz, este ca și cum o echipă de 6 oameni, ar putea muta greutatea turnului Eifel sau de trei ori greutatea Statuii Libertății.

Atât de ușor, prin munca de echipă și adaptări preluate de la vietățile din natură, nu doar prin calitățile individuale, roboții pot face cu adevărat lucruri uimitoare.

Sopârla Gecko britanică


VIA: Piața Digitală

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *