10 slujbe care nu mai există datorită tehnologiei

Distribuiți pe:

Deşi nu ne putem imagina lumea fără obiectele sau tehnologiile pe care le folosim în fiecare zi, există o serie de job-uri desfinţate datorită progreselor tehnologice, slujbe pe care nu ni le putem imagina ca fiind adevărate în ziua de astăzi datorită existentei acestor lucruri banale.

1. Ceasul deşteptător uman

Deşteptătorii erau angajaţi ca să se asigure ca oamenii să se trezească pentru a ajunge la timp la servici. Aceştia foloseau beţe, bastoane sau pietricele pentru a bate în geamurile sau uşile clienţilor lor, astfel trezindui din somn.

ceas-desteptator-uman

2. Tăietorii de gheaţă

Înaintea frigiderelor moderne, tăietorii de gheaţă mergeau pe lacurile îngheţate şi cu ajutorul fierastraului, tăiau gheaţa în cuburi pentru ca oamenii să le folosească în cutiile frigorifice sau cămara de alimente. Era o slujbă foarte periculoasă, lucrânduse de obicei în condiţii extreme.

Cutting ice on Lilly Pond

3. Radar uman

Înainte de existenţa radarelor, armata folosea oglinzi acustice si dispozitive de ascultare precum cele din imagine pentru a detecta zgomotul produs de motoarele avioanelor care se apropie.

radar uman

4. Popicar

Popicarii erau de obicei baieţi tineri, angajaţi să aşeze popicele clienţilor la sălile de bowling.

popicar

5. Lampagiu

Până ca iluminatul elecric public să fie introdus, acesta era asigurat de lămpile pe gaz sau petrol. Lampagii erau oamenii care se asigurau ca acestea să fie aprinse seara şi stinse dimineaţa, tot ei erau aceia care le încărcau cu conbustibil când acesta se termina.

lampagiu

6. Laptarul

Înaintea ca frigiderele performante sau tehnicile moderne de păstrare să fie disponibile, laptele trebuia livrat zilnic, altfel acesta se strica. Aceasta era treaba de zi cu zi a lăptarului.

laptar la usa

7. Plutaş

Înainte ca tehnologia şi infrastructura să fie disponibilă pentru a transporta buştenii cu ajutorul camioanelor, plutaşii erau cei care directionau buştenii în josul râurilor, de la locul în care erau tăiaţi copacii pana la gatere, locul în care buştenii erau procesaţi.

plutas

8. Centralist

Operatorii de centrală (centraliştii) sau telefonistii, cum erau numiţi mai popular, erau o parte foarte importantă a reţelei de telefonie, pană ca tehnologia moderna să facă acest loc de muncă să nu mai fie necesar. Aceştia erau cei care conectau un apel catre destinatar şi alte lucruri asemănătoare care acum sunt facute automat şi digital.

telefonist

9. Hoţ de cadavre

Hoţii de cadavre erau angajaţii în anii secolului 19 pentru a scoate cadavre din morminte, pentru ca acestea să fie folosite de de către universităţi. Cadavrele provenite în mod legal, prin donaţii sau consimţământ înaintea decesului, erau foarte rare, astfel că universităţile au fost nevoite să recurgă la alte mijloace pentru a obţine cadavre pentru studiu.

hotii de cadavre

10. Lector pentru întreţinerea dispozitiei în fabrici

Pe scurt, un lector era o persoana care citeste. Totuşi, aceştia erau, de obicei, plătiţi cu bani strânşi de la muncitori pentru a citii in camere mari sau hale pline cu lucrători manuali pentru a îi ţine pe aceştia bine dispuşi.

lector hale lucru manual

Oare care sunt joburile care vor dispăre în viitorul apropiat, datorita progreselor tehnologice, lasă un mesaj in sectiunea de comentarii cu jobul pe care tu îl vezi disparut în curând.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *